Cristi Pitulice : Situația din Ucraina, Transnistria, Rusia…

0
369

Minutul și scorul | 25.04.2022/ 21:00 (ziua 61)

🪖La sediul Ministerului Securității din Transnistria s-au înregistrat, în seara asta, mai multe explozii. Din primele informații reiese că ar fi fost atacat cu un lansator de grenade. Asta după ce astăzi viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, a declarat că nu există niciun risc în regiunea separatistă și că problema Transnistriei trebuie soluționată pașnic. Morala: cu cât rușii vorbesc mai cu foc despre pace, cu atât războiul se apropie mai iute de ușă.
🪖 Mai multe gări si alte instalații feroviare din Ucraina au fost bombardate în cursul zilei de azi. Cele mai multe bombardamente s-au înregistrat în regiunea orașului Vinița. Cel puțin cinci persoane au murit și 18 au fost rănite.
🪖O rafinărie de petrol din Kremenciuk, ( oraș situat între Kiev și Dnipopetrovsk) a fost lovită și avariată astăzi de rachete rusești.
🪖Lângă Slaviansk rușii spun că au distrus cu rachete patru posturi de comandă si un depozit de muniții.
🪖În Kremmina, oraș controlat de ruși, au avut loc în această seară mai multe explozii. La primăria din oraș și la sediul poliției unde era o ședință, au explodat conductele de gaze. Un ghinion nefericit pus la cale de partizanii ucraineni, se pare.
🪖Rușii au luat în vizor orașul Zaporojie și se pregătesc de asalt. În acest moment trupele ruse au ajuns la 15 kilometri de oraș în partea de sud si de est. Orașul s-a baricadat și se pregătește de asediu.
🪖Si în regiunea Herson trupele ruse se pregătesc de ofensivă pe direcția Nikolaevului. Acestea au fost împinse de la periferiile orașului Nikolaev de ucraineni, acum două săptămâni, până aproape de Herson.
🪖Tot dinspre Herson rușii organizează și o a doua direcție de ofensivă: către orașul Krivoi Rog. Ar fi prima amenințare directă a acestui oraș situat mult în interiorul Ucraineni.
🪖În Popasna forțele ucrainene au lichidat mai mulți mercenari ruși din gruparea ”Liga”, fosta ”Wagner”, ce voiau să intre în oraș.
🪖 Lângă Luhansk rușii au mai cucerit un sat urmând noua tactică implementată de generalul Dvornikov. Satul Novotoșkovskoie a fost cucerit după ce nu a mai rămas absolut nimic din el. Aveți poza mai jos. Am preluat poza de pe contul de FB al lui Seghei Gadai (Сергій Гайдай), șeful militar al regiunii Luhansk
🪖Medicii legiști care cercetează cadavrele descoperite în nordul Kievului, au confirmat în cursul zilei de astăzi că mai multe femei au fost ucise de soldații ruși după ce au fost violate.
🪖Una dinte cele mai importante știri ale zilei în Federație este faptul că domnii ruși se pregătesc de mama focului de sărbătorile din mai. Din TASS aflăm că cererea pentru seturile de picnic a crescut cu 81%, iar cea pentru cărbunii de grătar cu 111%. Despre isprăvile de la punctul anterior nicio vorbă.
🪖 Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a declarat că Ucraina nu intenționează să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO.
🪖Rusia a expulzat 40 de diplomați germani. Aceștia au fost declarați ”persona non gratae” .
🪖Moscova a atras atenția Washingtonului printr-o notă diplomatică, să nu mai livreze arme Ucrainei, pentru că nu fac decât să agraveze situația. Da, dar pentru Rusia o agravează.
🪖Estonia a impus o interdicție de cinci ani de a intră în țară artiștilor ruși Filip Kirkorov și Polina Gagarina. Bine, Kirkorov ăla, pe lângă faptul că a evadat din grădina zoologică de lângă mausoleul lui Elvis, nu a făcut nimic notabil.
🪖Bulgaria trimite muniție în Ucraina printr-un ”stat terț”. Vor livra în special proiectile de artilerie calibrele 122 mm si 152 mm (calibre sovietice compatibile cu armele pe care le are Ucraina).
🪖Marea Britanie va trimite blindate Stormer ce sunt dotate cu lansatoare de rachete Starstreak. Blindatele astea sunt de la sfârșitul anilor 70, însă sunt foarte potrivite pentru miscări rapide și ambuscade, mai ales că sunt dotate cu rachete contemporane.
🪖Din Reuters aflăm că Suedia și Finlanda vor aplica în luna mai pentru aderarea la NATO. Lucrarea se va săvârși în timpul vizitei președintelui Finlandei la Stockholm, undeva între 18 și 22 mai.

La noi:
🇷🇴 Nu s-a întâmplat mare lucru. Națiunea română e ocupată cu digestia. De mâine vedem ce o mai fi. 😊
🇷🇴 Totuși, la Vatra Dornei un șofer cu gipul din dotare a intrat că a vrut mușchiul lui manelist într-o zonă interzisă, a lovit un telescaun, iar 50 de persoane au fost blocate în instalație. Au trebuit să intervină salvamontiștii și pompierii pentru a salva oamenii. Intra-o țară normală, bizonul ăla ar fi deja la pușcărie…

Se caută confirmare:
🤔 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, și băgător șef al bățului prin gard, a distribuit astăzi un filmuleț prin care soldați ruși cereau mamei unui soldat ucrainean prizonier la ei suma de 5000 de euro ca să nu îl omoare. Deși filmulețele și vorbele lui Mihailo Podoliak, au preponderant un iz de adevăr, destul de multe dintre ele nu se confirma ulterior.
Pe mâine! 🪖

Cristi Pitulice

Lasă un răspuns