Primăria Râșnov a pregătit proiecte pentru scăderea consumului de energie electrică

0
226

Deoarece în contextul actual se discută despre reducerea consumului de energie și pentru că au început să se ia și măsuri în acest sens, primăria orașului Râșnov a pregătit o serie de proiecte care să ne ajute să scădem consumul de energie electrică și automat să reducă costurile cu iluminatul public.

La începutul acestei săptămâni a fot finalizată instalarea sistemului ‬de dimare, ‭ ‬care permite reglarea fluxului luminos la nivelul sistemului de iluminat public din orașul Râșnov.
Instalarea acestui sistem vizează proiectul „EFICIENTIZAREA SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC PE STRĂZILE : Cloșca, Crișan,‭ ‬Horia, Vulcanului,‭ ‬Ghimbăsel,‭ Vânătorilor, ‬Mică,‭ Salciei, ‬Armata Română,‭ ‬Centru Nord,‭ ‬Vulturului,‭ ‬1 Mai, Narciselor,‭ ‬Tran‭dafirilor, Branduselor‬, Garofitei, Panseluțelor,‭ ‬Lalelelor‭, Gladiolelor, ‬O‭rhideelor,‬ Bujorului, George Coșbuc, Iazului, Negoiu, Piata Industriei, Cpt. Iancu Șofran, Bucegi din orașul Rasnov”.

Contractul încheiat între Orașul Râșnov și Administrația Fondului pentru Mediu a fost semnat în luna august 2021, iar finanțarea asigurată este nerambursabilă.

Proiectul vizează modernizarea sistemelor‭ ‬de iluminat public pri‭n ‬înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat LED. În total, pe aceste străzi au fost schimbate 299 corpuri de iluminat cu eficiență energetică scăzută, cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED, superioare, cu randament de peste 130 lm/W, cu reglarea fluxului luminos.

Pentru o eficiență maximă a fost creat și un program după care va funcționa acest sistem de dimming. Acesta a fost structurat astfel:

Zona Centru Nord și străzile Horea, Cloșca și Crișan:
Orele 22.00 – 23.00 – 80 % din capacitate
Orele 23.01 – 00.00 – 70 % din capacitate
Orele 00.01 – 04.30 – 40 % din capacitate
Orele 04.31 – 06.00 – 80 % din capacitate

Programul este valabil de luni și până duminică.

Pe celelalte străzi incluse în proiectul de modernizare, programul presupune ca între orele 23.00 – 07.00, iluminatul să funcționeze la 40% din capacitate. La fel programul este valabil de luni și până duminică.

La o singură lampă de iluminat, pe tehnologie LED, la un randament de 100%, puterea consumată este de 60 W. Cu sistemul de dimming instalat, aceeași lampă, pe tehnologie LED, la un randament de 40%, puterea consumată este de 23 W.

Lasă un răspuns